Background

Wijn

Viña Tarapacá

Rond het jaar 1600 werden de eerste wijngaarden in Maipo Valley aangelegd, het nu meest vooraanstaande wijngebied van Chili. In 1874 richt Don Francisco de Rojas y Salamanca het wijnhuis “Viña de Rojas” op.

Don Francisco beplantte zijn wijngaarden uitsluitend met speciaal geselecteerde wijnstokken die hij uit Frankrijk importeerde. In 1932 verwierf Don Antonio Zavala de bodega en herdoopte het bedrijf “Zavala”. Door echtscheiding kwam de wijngaard in bezit van mevrouw Zavala. Zij vernoemde de wijngaard naar haar advocaat en voormalig president van de Republiek Don Arturo Allesandri. Deze begenadigd advocaat droeg als bijnaam de Leeuw van Tarapacá. (Tarapacá is ook de naam van een stad in het noorden van Chili). Als dank voor het oplossen van alle problemen rondom haar scheiding is de wijngaard naar hem vernoemd: Vina Tarapacá Ex-Zavala.

Op dit moment beslaat het Estate Viña Tarapacá een complete vallei met een totale oppervlakte van maar liefst 2900 ha., waarvan 600 ha. wijngaarden en is eigendom van een Chileense Holding.

De vallei Rosario de Naltugua ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Santiago en is te bereiken door ongeveer halverwege Talagante en Isla de Maipo via een smalle brug de Maipo over te steken. Direct daarna kronkelt een weg omhoog naar het idyllische, komvormige dal dat voor een aanzienlijk deel met groene druivenstokken is bedekt. Op het Estate is een compleet dorp gebouwd voor de eigen werknemers. Er wonen zo'n vijftien families, die ook de beschikking hebben over een schooltje en een kerk. De gehele vallei is dus eigendom van Viña Tarapacá, dat hier ook beschikt over een aan de buitenzijde traditioneel ogende, maar van binnen zeer eigentijdse kelder. Hier vindt de vinificatie plaats onder volledige beheersing van de temperatuur. Vergisten en rijpen van de wijnen geschiedt op deels Frans en Amerikaans eikenhout.

Het Tarapacá Estate heeft een zeer goede reputatie en door de jaren heen is het de "demonstratie winery" geweest binnen diverse holdings. Sinds 2008 is Viña Tarapacá gefuseerd met San Pedro en nu een van de grootste wijnbedrijven van Chili.

Aardbeving

In Februari 2010 is Chili getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.8. De infrastructuur is hierdoor behoorlijk beschadigd; bruggen en toegangswegen waren onbegaanbaar en dit maakte transport van druiven en wijn erg moeilijk. Ook de Winery van Tarapaca is helaas zwaar getroffen. Men is hier desondanks enorm dankbaar dat zich geen persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan. De gevels en buitenmuren zijn gescheurd en deels ingestort en binnen in de cave heeft zich een catastrofe afgespeeld. De wijnmakers zagen de enorme RVS cuves domino gewijs omvallen en "als colablikjes verpletterd worden” De fusie met San Pedro verliep tot aan deze ramp nog stroef maar nu hadden ze elkaars hulp hard nodig. De productie kwam met deze hulp dan ook weer snel op gang en Tarapacá is weer sterker dan ooit.

TARAPACÁ SAUVIGNON BLANC

De Sauvignon druiven worden zorgvuldig uitgezocht en na de pluk worden ze gekneusd. Hierna volgt een "macaratie", een inweekproces waarbij het maximale aan geur en smaakstoffen uit de druivenschillen wordt onttrokken. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen cuves bij een temperatuur tussen 25ºC en 28º C om de fruitigheid te behouden.

DRINKEN BIJ

Heerlijke zomerwijn op het terras of als aperitief.

PROEFNOTITIE

De Sauvignon is kruidig met frisse limoen in de geur, een beetje buxus en vers gemaaid gras in de smaak maar met een zachte afdronk, zeer aangenaam.

TARAPACÁ CHARDONNAY VARIETAL

Tarapacá heeft verschillende manieren van wijnmaken. In deze serie wordt nadruk gelegd op het expressieve karakter van de druif en z’n frisse fruittonen. De Chardonnay druiven worden zorgvuldig uitzocht en na de pluk worden ze gekneusd. Hierna volgt een “macaratie”, een inweekproces waarbij het maximale aan geur en smaakstoffen uit de druivenschillen wordt onttrokken. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen cuves bij een temperatuur tussen 25ºC en 28º C om de fruitigheid te behouden.

Jong gedronken is deze wijn strak droog en fris, in de loop van het jaar wordt de wijn ronder en rijper met meer concentratie en molligheid in de mond.

DRINKEN BIJ

Ook geschikt om in de koude wintermaanden als apéritief of zo bij een stukje kaas te drinken.

PROEFNOTITIE

Strogeel van kleur met een intense geur van peer, citrus en honing. Krachtig van smaak, rond in de mond en een opmerkelijk droge smaak en afdronk.

TARAPACÁ CARMENERE

Deze druif is de vergeten druif uit de Bordeaux maar in Chili herontdekt. De spannendste druif voor de Maipo Valley met een wat wisselend karakter. Soms wat meer fruit en een ander jaar weer wat paprika en peper. De vergisting is in roestvrijstalen cuves (gedurende 10 dagen) bij een temperatuur tussen 25ºC en 28º C om de fruitigheid te behouden en zoveel mogelijk kleur, geur en smaak uit de schillen te onttrekken. 40% van de wijn rijpt enkele maanden op houten vaten om een goede structuur te krijgen.

DRINKEN BIJ

Gewoon zo los van genieten. Kan ook goed bij (Indonesisch) stoofvlees of paté.

PROEFNOTITIE

Donkerrode wijn met paarse tonen. Intense geur met Tabac, koffie maar ook framboos. In de smaak mooi rond wat kruidigs, gebrande noten en tonen van chocola. Mooi in balans niet te krachtig. Zachte rijpe tannines geven de wijn een beetje body maar storen niet in de afdronk.

TARAPACÁ CHARDONNAY VARIETAL

Tarapacá heeft verschillende manieren van wijnmaken. In deze serie wordt nadruk gelegd op het expressieve karakter van de druif en z’n frisse fruittonen. De Chardonnay druiven worden zorgvuldig uitzocht en na de pluk worden ze gekneusd. Hierna volgt een “macaratie”, een inweekproces waarbij het maximale aan geur en smaakstoffen uit de druivenschillen wordt onttrokken. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen cuves bij een temperatuur tussen 25ºC en 28º C om de fruitigheid te behouden.

Jong gedronken is deze wijn strak droog en fris, in de loop van het jaar wordt de wijn ronder en rijper met meer concentratie en molligheid in de mond.

DRINKEN BIJ

Ook geschikt om in de koude wintermaanden als apéritief of zo bij een stukje kaas te drinken.

PROEFNOTITIE

Strogeel van kleur met een intense geur van peer, citrus en honing. Krachtig van smaak, rond in de mond en een opmerkelijk droge smaak en afdronk.

TARAPACÁ gran reserva chardonnay

 Hoofdwijnmaker Ed Flaherty van Tarapacá vond de ideale bodem en ligging voor het maken van deze fantastische wijn in de koele vallei van Leyda gelegen in het westen van Chili. Door de ligging van Leyda, direct aan de oceaan zorgt de zeewind (van de koude Humboldt stroom) voor langdurig en traag rijpingsseizoen waardoor een frisse, minerale wijn met een expressief en stuivend karakter word gekregen.

DRINKEN BIJ

Mooie zachte franse kazen, visgerechten met bearnaisesaus, zalm, maar ook kwartels geglaceerd met appelstroop.

PROEFNOTITIE

Lichtgeel van kleur, dik aan het glas hangend met in de geur tonen van honing, gesmolten boter en abrikoos. Intens, bijna zoetig van smaak met klein bittertje. Mooie balans tussen frisse tonen,hout en fruittonen en indrukwekkend lange zachte nasmaak.

TARAPACÁ gran reserva pinot noir

Verbluffende donkere rode kleur en aroma’s van rijp fruit als kers, en pruim en honing. In de smaak zwoel, heel intens met mooie balans tussen zachte tannines, zwoele sappige fruittonen en aroma’s van aardbei en ceder.

Jaargang 2012 is het eerste jaar dat deze Pinot Noir is gemaakt. Het groei seizoen was warm met een gelijkmatige rijping.

Pinot Noir Gran Reserva is een assemblage van 4 verschillende wijngaarden uit het koele Coastal gebied. 86% is van 3 wijngaarden uit Leyda Valley. Circa 14% van de Pinot Noir komt van een oude wijngaard uit Casablanca Valley. De meeste Pinot Noir druiven worden op houten vaten vergist alleen de druiven van Wijngaard Araña (op verweerde graniet bodem) worden op RVS vergist om het typische fruit met kers en framboos te behouden.

DRINKEN BIJ

Wild, stoofschotels en mooi rood vlees.

PROEFNOTITIE

Roos fruit met lichte aardse tonen en een zachte houttoets.

doudet-naudin

Het Domaine Doudet bezit meer dan 12 hectare in het noorden van de Côte de Beaune in de Bourgogne. Deze 12 hectare bevatten een schat aan diversiteit van verschillende wijngaarden. De meest kwalitatieve wijngaarden bevinden zich in Corton-Charlemagne, Corton Grand en Savigny 1er Cru. Het vereist veel expertise om het beste uit deze terroirs te halen. Op dit moment wordt het domaine geleid door Isabelle Doudet, alweer de derde generatie van de wijnfamilie die aan het roer staat. Zij beslist ook de koers van de vinificatie van alle wijnen, zodat deze uitzonderlijke wijnen allen haar talentvolle handtekening kennen. En hoewel deze Pinot Noir een Vin de France is, worden zij net als de Grand Cru percelen, geplukt met de hand en op dezelfde manier gevinifieerd. Het is daarom dat deze Pinot Noir een Bourgondische weelde kent die we vaak alleen terug zien bij de dure onbetaalbare Bourgondische Pinot Noir wijnen.

chardonnay vin de france

Helder fonkelend goudgeel. Zeer herkenbare Chardonnay neus met rijk fruit (perzik, peer en mango), boter, wat rokerigheid en een beetje toast. Breed vullende zalvend zachte smaak. Romig en vol met peer, perzik en citrus voor evenwicht en frisheid. Rijpe, klassieke Chardonnay met karakteristiek Bourgondisch ‘vetje’ uit het uitstekende jaar 2016. Knap gemaakt. 100% Chardonnay. 13% alc. Gerijpt op eiken. Nu van genieten tot 2020.

Pinot noir vin de france

De neus is aromatisch, met de geur van zwarte en rode bessen vermengd met bloem aroma’s. Deze wijn is rijk, lang en complex, en toont fruitige aroma’s (kersen, bramen, zwarte bessen ). De Pinot Noir Vin de France van Doudet – Naudin is een wijn vol lekkernij. Fris, zeer aangenaam, en allemaal in harmonie. Donkere robijn rode kleur.


Niepoort 

Geen porthuis wordt op zo’n persoonlijke wijze geleid als Niepoort. Verantwoordelijk voor deze persoonlijke stijl van leidinggeven is de jonge en enthousiaste Dirk van der Niepoort, afstammeling in de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort. Het Nederlandse paspoort wordt door de huidige eigenaren nog met trots gedragen. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort in het huis, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed, werd het portbedrijf volledig eigendom van Van der Niepoort. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort (1964) veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte ports. Onder andere werden enkele mooie wijngaarden verworven, de beste garantie voor fruit van topkwaliteit. De belangrijkste aankoop werd gedaan in 1989, toen 50 ha van de beste wijngaarden werden aangekocht, verdeeld over twee fraaie quinta’ s: Quinta de Nápoles en Quinta do Carril (quinta is het Portugese woord voor wijngaard). Twee quinta’s die zich bevinden in het hart van de Portstreek, waar de beste wijngaarden liggen. Quinta de Nápoles ligt zeer fraai aan de Rio Tedo, een zijtak op korte afstand van de Douro zelf. Eigen wijngaarden zijn niet alleen van belang voor de controle op de kwaliteit van de druiven, maar ook omdat de aankoop van druiven, door de gestegen populariteit van port, steeds duurder wordt.

Niepoort heeft vooral een grote reputatie op het gebied van Colheita-port, tawny-port uit één enkele jaargang. Maar ook de ´gewone´ ruby en tawny zijn van een uitstekende kwaliteit, en de vintageports zijn befaamd. De wijnen van de in samenwerking met de Belg Dieter Bohrmann aangekochte Quinta do Passadouro vormen de voorlopige kroon op het werk. Dirk van der Niepoort gaf zijn porthuis op onnavolgbare wijze een eigen gezicht, met elegante ports, waarbij het accent ligt op het iets zoetere type, resulterend in toegankelijke, en bovenal zeer smakelijk ports.

In 2012 heeft Niepoort een magistrale Late Bottled Vintage gemaakt in navolging van de al even indrukwekkende Vintageport van dat jaar, waarmee Niepoort wereldwijd de hoogste ogen heeft gegooid. Dit, liefkozend genoemde “kleine broertje” is diep van kleur met een overweldigende neus van cassis en pruimen. Krachtige aanzet van haast gestoofd zwart fruit, grote concentratie en toch frisse zuren en een lange, fruitzoete finale. Zonder twijfel de beste LBV die Niepoort ooit geproduceerd heeft!

tawny proefnotities

Een steenrode kleur met tawny accenten. Een delicaat en nootachtig aroma met gedroogde vruchten en karamel. In de mond een zeer goed evenwicht met daarbij een jeugdig en fruitig karakter dat lang en krachtige nablijft.

ruby proefnotities

Donkerrood van kleur, een verse en levendige geur van donkere vruchten die in de mond samenkomen met het rijke en zwoele karakter. Deze jonge port heeft goede extracten en een goede balans. Een complexe en toch toegankelijke port.

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.